Szerelvényboltunk választéka

víz   

Fürdőkád

Csaptelep

Mosogató

Zuhanytálca és kabin

Kerámia szaniter

Fürdőszobabútor

Szaniter tartozékok

Zuhany garnitúrák

Melegvíz tároló

Zuhanyfolyóka

Vízkezelés

Fűtés   

Gáz kazán

Hybrid kazán

Szilárdtüzelésű kazán

Elektromos kazán

Radiátor 

Klíma és légtechnika

Napkollektor - hőszivattyú 

Napkollektor,hőszivattyú

Porszívó  

Központi porszívó

akciók

megtakarts3

Partnerek - gyártók

gyartok-partnerek

Ral színskála

ral-színskála

Állás ajánlatok

Állás ajánlatunk

 

A szénmonoxidrólsznmonoxid_rzkel337

Szénmonoxid erősen mérgező gáz és mivel jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, a szénmonoxidot "Néma gyilkos"-nak is nevezik.

Sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak csekély mértékben kisebb, ennélfogva a szénmonoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is intenzíven keveredik, ezért helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze).

Minél nagyobb a szénmonoxid koncentrációja, annál gyorsabban halmozódik a vérben, annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. Az enyhe CO mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, émelygés, hányinger, hastáji fájdalom. Ahogy halmozódik a szénmonoxid a szervezetben, úgy erősödnek a tünetek. Árulkodó jel lehet, ha a család több tagjának is egyszerre hasonló tünetei vannak, vagy ha a tünetek gyorsan elmúlnak, ha elhagyják a lakást és újra jelentkeznek, ha haza térnek, illetve ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, például jellemzően a fűtési szezonban.

Hogyan keletkezhet szénmonoxid?

Minden olyan készülék potenciális veszélyforrás, mely fosszilis tüzelőanyagot (gáz, olaj, fa, szén, egyéb) használ fel működése során. Ilyen készülékek a gázzal működő kazán, konvektor, vízmelegítő, tűzhely, főzőlap, hősugárzó, a fával, olajjal, szénnel, vagy egyéb tüzelőanyaggal fűtött vegyestüzelésű kazán, kandalló, kályha, cserépkályha.
Nem csak a saját készülékeink, de a szomszéd készülékei is veszélyforrást jelenthet.
Számos szomorú példa mutatja, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt szenvednek szénmonoxid mérgezést, vagy a nem megfelelő beszerelés okozza a bajt. Becslések szerint évente 10-30 ember szenved halálos szénmonoxid mérgezést Magyarországon, az enyhébb lefolyású mérgezések számát pedig megbecsülni sem lehet.

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

  • Telepítsen CO riasztót
  • Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
  • Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

szénmonoxid_rzkelőFenti lépésekkel jelentősen csökkenteni lehet a szénmonoxid lakásba történő bejutásának veszélyét és így a mérgezés kockázatát, de a legnagyobb gondosság ellenére is - rajtunk kívülálló okok miatt (például: készülék meghibásodás, időjárási körülmények, szomszédok tevékenysége) veszélyes szintet érhetnek el a mérgező gázok a lakásban.
Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt szénmonoxid riasztó segítségével még azelőtt értesülhetünk a szénmonoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket is okozna. A készülékek rendszeres karbantartásával minimalizálhatjuk a meghibásodás okozta szénmonoxid mérgezések kockázatát.

Hogyan működik a szénmonoxid vészjelző?

Sokféle szénmonoxid vészjelző kapható a piacon ezek lelke, az érzékelő szenzor, ami a szénmonoxid jelenlétét érzékeli és veszély esetén riaszt. Az érzékelő szenzor lehet katalitikus, félvezető, vagy elektro-kémiai elven működő.

A 2001-ben bevezetett, CO vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó szabvány előírásainak csak az elektro-kémiai szenzorral szerelt vészjelzők képesek megfelelni.
A korszerű szénmonoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy, a szénmonoxidot elnyelni képes vegyi anyag a szénmonoxid elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, melyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény és hangjelzéssel riaszt, esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít).

Mivel az emberi szervezetben a szénmonoxid halmozódva okoz mérgezést, a szénmonoxid vészjelzőknek a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.

Ez azt jelenti, hogy az emberi egészségre nem ártalmas CO koncentráció esetén a készülék nem riaszthat. Kis koncentráció esetén a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, ha a szénmonoxid olyan sok ideig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel. Minél nagyobb a CO koncentráció, annál gyorsabban kell a készüléknek riasztania.

Hova kell a szénmonoxid vészjelzőt felszerelni?

szénmonoxid_rzkelőA szénmonoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. A helyes elhelyezéshez figyelembe kell venni, hogy a szénmonoxid bár felfelé száll, a levegővel elkeveredve nem mutat olyan rétegződést, mint például a földgáz.

A szénmonoxid belélegezve okoz mérgezést, ezért a riasztó elhelyezése légzési magasságban célszerű. A riasztás hangját éjjel a hálószobában is olyan hangerővel lehessen hallani, hogy arra felébredjenek. A veszély korai észlelése érdekében a vészjelzőt a szénmonoxidforrás (pl. kazán, kandalló) közelében kell elhelyezni.
Ha a készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt legyen. Ha a készülék a mennyezetre kerül, akkor legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szénmonoxidforrással azonos részben kell elhelyezni. Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében kell elhelyezni.

A hálószobában és más a potenciális szénmonoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt a helyiség azon részén kell felszerelni, ahol a helyiségben tartózkodók levegőt vesznek.

Tehát hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságában kell felszerelni.

Nem szabad szénmonoxid vészjelzőt felszerelni az épületen kívül, szekrénybe, vagy az alá, nedves, vagy nyirkos helyre, közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé. Ugyanígy ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre sem, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja, (pl. beszívó vagy elszívó ventilátor, függöny, bútor.)
Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozhatja annak működését. Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10°C alá süllyedhet, vagy 40°C fölé emelkedhet, ne szereljünk érzékelőt.

Mit tegyünk, ha megszólal a szénmonoxid vészjelző?

Honeywell SF340A legfontosabb szabály, hogy soha ne vonjuk kétségbe a szénmonoxid riasztó jelzését. Ha a szénmonoxid vészjelző riaszt, akkor nyissuk ki az ablakokat, kapcsoljuk le a fűtő készüléket, és ne is kapcsolja vissza, amíg azt szakemberrel át nem vizsgáltatta. Menjünk ki a lakásból tiszta levegőre, és győződjünk meg arról, hogy mindenki elhagyta a lakást. Kérjünk orvosi segítséget, ha szénmonoxid mérgezési tüneteket észlelünk magunkon vagy másokon.

Javaslat

Honeywell szénmonoxid vészjelzők

SF450
Elektrokémiai érzékelő cellával működik, ami folyamatosan újra kalibrálja magát, 6,5 éves élettartama alatt. Veszély esetén hang és fényjelzést ad. A vészjelző folyamatosan teszteli magát, és hiba esetén jelez. Az élettartam végén figyelmeztető jelzéseket ad. Karbantartást nem igényel. A beépített elemeket cserélni nem kell.

SF340
Ugyancsak elektrokémiai érzékelő működteti, 230 V-os hálózatról, 9 V-os biztonsági elemmel. Riasztáskor relé kimenetet is képes kapcsolni, így például lekapcsolja a kazánt. Több készülék is sorba köthető, így bármelyik riaszt, a hálózatba kötött többi vészjelző is megszólal. Veszély esetén hang és fényjelzést ad. A vészjelző folyamatosan teszteli magát, és hiba esetén jelez, élettartamának végén figyelmeztető jelzéseket ad.


 

Elérhetőségeink

elérhetőségünkSzerelvénybolt

1107 Budapest
Bihari út 16
Tel:      06 1 261-4958
Mobil: 06 20 261-2222
Fax:     06 1 431-0250
Web: www.pftrading.hu
Email: pftrading@pftrading.hu

szénmonoxid érzékelő

sznmonoxid_rzkel337

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

  • 1. Telepítsen CO riasztót
  • 2. Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
  • 3. Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

Hybrid kazán

HYBRID KAZÁN

levegős hőszivattyú és

kondenzációs gáz kazán

EGYBEN !!!