Szerelvényboltunk választéka

víz   

Fürdőkád

Csaptelep

Mosogató

Zuhanytálca és kabin

Kerámia szaniter

Fürdőszobabútor

Szaniter tartozékok

Zuhany garnitúrák

Melegvíz tároló

Zuhanyfolyóka

Vízkezelés

Fűtés   

Gáz kazán

Hybrid kazán

Szilárdtüzelésű kazán

Elektromos kazán

Radiátor 

Klíma és légtechnika

Napkollektor - hőszivattyú 

Napkollektor,hőszivattyú

Porszívó  

Központi porszívó

akciók

megtakarts3

Partnerek - gyártók

gyartok-partnerek

Ral színskála

ral-színskála

Állás ajánlatok

Állás ajánlatunk

 

 Vizes blokkok kialakítása

belépés webáruházba gomb

Egy új lakást, vagy házat az ember általában egy életre épít, s akkor az kell, hogy a ház legyen az emberért, s ne az ember a házért, azaz a lehetõ legtöbb kényelemmel szolgáljon bennünket.
Így aztán tapasztalataink alapján, igyekszünk meggyõzni a megrendelõt, hogy neki lesz jobb, ha nem az épületgépészeten spórol.

I.rész: A fürdõszoba és a wc

2001-ben az ISH kiállításon Frankfurt polgármestere kijelentette, igyekeznek elérni azt, hogy 10 m2 alatti fürdõszobák ne készüljenek.
Nálunk még mindig tapasztalható, hogy a nagy házban kicsi a fürdõszoba, mert itt akarnak spórolni, vagy elég gyakran lehet találkozni olyan alakú fürdõszobával, amelyik szinte berendezhetetlen, mert az építésztervezõnek minden más fontosabb a fürdõszobánál és a gépészeti berendezéseknél.

A fürdõszoba

Itthon, mindenki szerint kell lennie a fürdõszobában egy fürdõkádnak és egy mosdónak.
Sok helyen ezzel be is fejezõdik a gondolat, és legtöbbször az épületgépész tervezõnek, vagy a kivitelezõnek kell meggyõznie a megrendelõket arról, hogy mi lesz nekik jó a késõbbiekben. Saját személyes tapasztalataim alapján sok megrendelõt sikerült meggyõznöm ennek ellenkezõjérõl, s belátták, hogy tényleg rengeteg mindenre nem gondoltak a kezdeteknél.

A ház elkészülte után hálásak voltak a javaslataimért.

Nézzük meg most azt, hogy mire kell odafigyelnie az építtetõnek egy új építés során, s miért is kell nagyméretû fürdõszoba?

1. Mint már említettem, minden fürdõszobába kell egy fürdõkád, de azt ma már tudjuk, hogy nem igazán jó a mindennapi kádban "ázás", annál sokkal jobb a zuhanyozás, mely kevésbé szárítja a bõrt és kevesebb víz is kell hozzá. Emiatt kényelmesebb, ha beépíttetünk egy zuhanyzót is. A kádban történõ zuhanyozás nagyon kényelmetlen és balesetveszélyes is, mert a kádban sokkal könnyebb elesni, mint a zuhanyozóban.

zuhanytlca_400

 

2. Egy zuhanykabin pedig megoldja a kifröccsenõ víz problémáját, azaz nem kell minden használat után felmosni a helyiséget. Szükséghelyzetben a kádra is szerelhetõ összehajtható védõfal, de ez nem oldja meg a kényelmetlen testhelyzet gondját

3. Emellett kell egy, vagy akár két mosdó is. A dupla mosdó idõt takaríthat meg a felhasználónak, mert így egyszerre ketten is készülõdhetnek, vagyis elkerülhetõ a reggeli fürdõszobai "csúcsforgalom".

frd337szoba_4004. Egyáltalán nem számít luxusnak, ha a fürdõszobába is kerül WC

5. Viszont manapság még elég sokan feleslegesnek tartják a bidét.
A hölgyeknek pedig egészségügyi tisztálkodáshoz szinte nélkülözhetetlen.

Kényszerhelyzetben nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy nincs, de egy új építésnél miért megyünk bele egy még csak "félmegoldásnak" sem mondható dologba? Vannak olyanok is, akik már megismerték ezt a fajta komfortot, s más lehetõség hiányában beszereltettek egy WC-re ültethetõ bidét.

A WC

Természetesen nagyon hasznos, ha van legalább még egy külön WC is, ahová a vendégek mehetnek, vagy néha elõfordulhat az is, hogy egyszerre ketten szeretnék használni azt a családból. Többszintes háznál célszerû minden emeleten egy WC, hogy ne kelljen lépcsõzni, ha hirtelen "menni kell".

Most nézzük meg, miket célszerû egy WC-helyiségbe beépíteni.

1. Régebben csak a WC-csésze és tartály volt ebben a helyiségben, de ma már ennél sokkal többre van igényünk.

2. A minimális szükséglet a WC-berendezésen kívül egy kézmosó, a használat utáni tisztálkodáshoz.

3. További berendezési tárgy a piszoár. A házi használatú csészék kaphatók fedeles kivitelben is. A teljes komfortot nyújtó WC-ben nagyon hasznos lehet a bidé beépítése.

A berendezési tárgyak lehetõleg falra szereltek legyenek, mert így a padozat könnyebben tisztán tartható. A WC-tartály legkedvezõbb kialakítása a falba épített, mert így esztétikusabb és szinte teljesen hangtalan.
A WC-csésze lehet felsõ vagy mélyöblítésû. Mindkettõnek van elõnye és hátránya.
A felsõ öblítésû csésze használat közben nem "csobban", s ezáltal nem végez alsó mosást szennyezett vízzel, viszont a szagok könnyebben terjednek szét a helyiségben.
Az alsó öblítésû csészénél a szagok alig terjednek, mert a keletkezett szennyezõdés vízbe kerül, viszont "csobban".padlof

Ha nincs padlófûtés, akkor nagyon hasznos a fürdõ vagy a WC helyiség fûtõtestének visszatérõ vezetékét a padlóban padlófûtésszerûen vezetni, mert ezzel temperálni lehet a helyiség padozatát.
Igazán kellemes érzés a kádból - zuhanyzóból kilépve, vagy ha valaki mezítláb megy WC-re, s esetleg hosszabb ideig ül ott, de közben a lába nem fázik a hideg kõtõl.

II. rész: A háztartási helyiség

Most a háztartási helyiségrõl beszélek, de lehetnek más helyiségben is az itt felsorolt berendezési tárgyak.
Ha van elegendõ helyünk, akkor célszerû a lakás többi részétõl különválasztani az olyan munkákat, amelyeket nem érdemes bevinni egy szépen berendezett otthonba. A mosás, szárítás, vasalás, varrás, fûtés, melegvíz-készítés, vízelõkészítés stb. mind megvalósíthatók egy háztartási helyiségben.

Épületgépészeti szempontból mire van szükség egy ilyen helyiségben?

1. Mindenképpen kell egy mosógép-csatlakozás s mellette mosdó vagy mosogató, mert mindig van olyan ruhadarab, amit kézzel kell kimosni, illetve a mosógépbõl kiszedett ruhákat is átmenetileg ebben lehet tárolni.

2. A fûtésrõl más helyen több szó is esik, a melegvíz-készítés viszont sok ember számára csak egy mellékes feladat, holott nagyon is fontos a késõbbi komfortigény szempontjából.
Nem mindegy, hogy a csaptelep kinyitása után azonnal (vagy nagyon rövid idõn belül) kapunk melegvizet, vagy várni kell, amíg a hideg víz kifolyik a csõvezetékbõl. Ezen kívül az sem mindegy, hogy csak egy helyen vehetünk vizet vagy egyszerre több helyen is. Az átfolyó rendszerû melegvíz-termelõ olcsó megoldás, de a használat szempontjából inkább egy fürdõszobával ellátott lakásba ajánlom, ahol a vízvételi helyek közel vannak a termeléshez. Minden más esetben célszerû a tárolós melegvíz-termelõ beépítése. Ennél lehetséges egyszerre több helyen is melegvizet vételezni, valamint pár másodperc után megfelelõ hõmérsékletû vizet kapunk a csapoló helyen. Természetesen ehhez gondoskodni kell a melegvíz keringetésérõl, hogy használaton kívüli idõben se hûljön le a víz hõmérséklete a csõvezetékben.

3. Az egyik legfontosabb dolog egy háztartásban a víz elõkészítése. A vezetékes vízellátásban érkezõ vizet is szûrni kell. Szinte hihetetlen, de csak akkor érzékelhetõ a szükségessége, ha már beépítettük a vízszûrõt, ami hatalmas mennyiségû szennyezõdést szûr ki az ivóvízbõl.
A szûrés csak egy része a vízelõkészítésnek.

4. A másik része a vízlágyítás. A lágyított vízbõl nem válik ki vízkõ. A vízlágyítóval eltûnik a háziaszszonyok réme a csaptelepekrõl, a zuhanykabin faláról, a rozsdamentes mosogatókról.

III. rész: A konyha

mosogat1_400

Milyen legyen egy mosogató?

 

1. Formáját tekintve:

Ez a hely nagyságától és a konyha felszereltségétõl függ.

" A kis konyhában sajnos csak egymedencés mosogató fér el, ami a víz pazarlásával is jár, mert ilyenkor szinte mindenki folyó vízben mosogat, s ez nagyon sok többletvíz felhasználást von magával.
" Ha egy picit nagyobb a konyha, akkor már lehet medencés és csepptálcás a mosogató. Sokan nem is gondolnak rá, de a csepptálca elhelyezése nem is olyan egyszerû.
A jobbkezeseknek a csepptálcát a mosogató bal oldalán célszerû elhelyezni, mert a mosni való edényt bal kézben tartják, s így elmosás után a bal oldalra könnyû tenni azokat, a balkezeseknél fordítva.

2. Anyagát tekintve:

" A zománcozott acéllemez a legolcsóbb, de a legkönnyebben sérülõ, s emiatt számítani kell rá, hogy néhány évente cserélni kell. Ha lepattan a zománcozása, akkor elkezd rozsdásodni, tehát nem csak hogy esztétikai probléma lesz, hanem kilyukadhat, valamint beszennyezhet más dolgokat.
" A rozsdamentes acéllemez mosogató már drágább, s ennél nem kell félni a rozsdásodástól, viszont egy-egy beleejtett tárgy nyomát könnyen meg lehet látni, s emellett a vízcseppek meglátszanak rajta.
" A mûanyag se nem rozsdásodik, se nem horpad be, de a meleget kevésbé jól tûri.
" A gránit a legdrágább, de a legellenállóbb, s esztétikailag is a leginkább alakítható a konyhabútorhoz. Ezt igazán hosszú távra lehet tervezni.

Víztakarékos, valamint a "háziasszony" idejét és energiáját kevésbé igénybevevõ, ha van a konyhában mosogatógép. Pár évvel ezelõtt még luxusnak számított, de ma már a használók kényelmét szolgálja. Amennyiben nincs külön háztartási helyiség, akkor még mosógépet is el lehet helyezni a konyhában .

konyha

 

Elérhetőségeink

elérhetőségünkSzerelvénybolt

1107 Budapest
Bihari út 16
Tel:      06 1 261-4958
Mobil: 06 20 261-2222
Fax:     06 1 431-0250
Web: www.pftrading.hu
Email: pftrading@pftrading.hu

szénmonoxid érzékelő

sznmonoxid_rzkel337

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

  • 1. Telepítsen CO riasztót
  • 2. Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
  • 3. Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

Hybrid kazán

HYBRID KAZÁN

levegős hőszivattyú és

kondenzációs gáz kazán

EGYBEN !!!