Szerelvényboltunk választéka

víz   

Fürdőkád

Csaptelep

Mosogató

Zuhanytálca és kabin

Kerámia szaniter

Fürdőszobabútor

Szaniter tartozékok

Zuhany garnitúrák

Melegvíz tároló

Zuhanyfolyóka

Vízkezelés

Fűtés   

Gáz kazán

Hybrid kazán

Szilárdtüzelésű kazán

Elektromos kazán

Radiátor 

Klíma és légtechnika

Napkollektor - hőszivattyú 

Napkollektor,hőszivattyú

Porszívó  

Központi porszívó

akciók

megtakarts3

Partnerek - gyártók

gyartok-partnerek

Ral színskála

ral-színskála

Állás ajánlatok

Állás ajánlatunk

 

Általános tudnivalók a fûtéstechnikárólfutestechnika1

Korszerû fûtési rendszerek

Magyarországon régiónként különbözik az épületgépészetben dolgozó kivitelezõ kollégák megítélése az egyes szerelési rendszerek, anyagok alkalmazási lehetõségeirõl. Vannak azonban szakmánknak olyan sarkalatos pontjai, melyek vonatkozásában - úgy vélem - gondolataim lejegyzésével erõsíteni tudom a szakmában kialakult ajánlásokat, szabályokat.

Nagyon fontos a pontos hõszükséglet meghatározása.

A mai fûtésszerelõ szakembereknek óriási ismeretanyagot kell a fejükben tartani ahhoz, hogy minden készüléket, berendezést és szerelvényt csaknem egyforma jártassággal kezeljenek.
De nem ez a cél!
A szerelõnek a forrást és a technológiát kell ismernie. A rendszertechnikai kialakítás, a tervezés és a szabályozás maradjon, a hozzáértõ tervezõk feladata.

Túlméretezett fûtési rendszerek

A problémája majdnem ugyanolyan fontos, mint az alulméretezetteké. Azért még senki nem panaszkodott, hogy jó meleg van a lakásában, hiszen leszabályozni mindig lehet.
Annál inkább, ha az adott helyiséget nem lehet a kívánt hõfokszintre felfûteni. Mindezek ellenére a túlfûtött helyiségek üzemeltetési és mûködési problémáit meg kell vizsgálnunk.

Az egyik legfontosabb szempont az energiafelhasználás:

Nagyobb teljesítményû fûtõkészülék - nagyobb víztérfogat - lassabb reagálás - nagyobb veszteségek, fõleg a hidegindításoknál, azaz a kazán kihasználtsági foka romlik és a gázszámla fajlagosan emelkedik.

A beállított szobahõmérséklet csak kisebb-nagyobb lengésekkel tartható, a ki- és bekapcsolások száma (kapcsolási gyakoriság) megnõ, és a kazánkorrózió veszélye emelkedik.

Munkafázisok sorrendje

Tervezés:

rajnlat1_400

A modern épületgépészet kelléktára több mint bõséges. Ez azt jelenti, hogy a tervezõk sem tudják minden esetben a naprakész információkat, és elõfordulhatnak hiányosságok a tervekben. Ennek ellenére a mérnöki munka nem hiábavaló, sõt egy összetett rendszer kialakítása gondos elõkészítést és megfontolást igényel, hogy a megrendelõ igényei maximálisan ki legyenek elégítve és ne a helyszínen kelljen a megrendelõnek vagy a kivitelezõnek improvizálni. Természetesen a szerelõi tapasztalat hatalmas fegyvertény, ami a problémamegoldásnál jelentkezik. Ebbõl is látszik, hogy a tervezõ és a szerelõ kiegészíti egymást és együttmûködésük egy rendszer megvalósításában elengedhetetlen.

Az ideális eset az lenne, ha a megrendelõ a ház építészeti tervezése mellett már megbízást adna a gépészeti és más szakági tervek elkészítésére is. Ez lényegesen megkönnyítené a szakmák közötti egyeztetést, hogy ne csak a szépség, hanem a ház mûködése is biztosítva legyen. Az így megtervezett ház ideális terep a szerelõ számára, de a tervezõ nem szállhat ki a munkából, mert esetleges helyszíni problémák felmerülhetnek és azok megoldása nem csak szerelõi feladat.

Kivitelezés, szerelés:szerels

A korrekt, pontos és szakszerû szerelés után következik a rendszer mechanikai tisztítása, ez a munkafázis elengedhetetlen a rendszer jövõbeni mûködési garanciájára.
Ezt követi a rendszer tartós nyomáspróbája.
Ha minden rendben, azaz a rendszerre kapcsolt fûtõkészülék is be van üzemelve, jöhet a próbafûtés és az elõre meghatározott szabályozási jellemzõk beállítása, azaz a beszabályozás.

Fontosabb szerelvények és biztonsági berendezések:

A fûtési rendszereknél fontos szerepük van a szerelvényeknek. Alkalmazásuk általános érvényû, beépítésüket a rendszer kialakítása határozza meg.

- A golyóscsap az áramló közeg útját nyitja vagy zárja, szabályozási feladatot nem tud ellátni.

- A szelep az áramló közeg útját nyitja, zárja és az átáramló közeg mennyiségét is tudja szabályozni.
- A visszacsapó szelep egyirányú áramlást engedélyez, nagyon fontos az összetett rendszerek mûködésében.

- A strangszabályzó (ferdeülésû szelep) a fûtési körök hidraulikus beszabályozhatóságának elengedhetetlen szerelvénye. Összetett, ill. többkörös fûtési rendszereknél alkalmazzák.
- A túláram- (by-pass) szelepet változó nyomásviszonyokkal üzemelõ fûtési rendszereknél használják.
- A hõmérõnek kontroll szerepe van a fûtési rendszerben.
- A nyomásmérõ beépítése kötelezõ érvényû a rendszer nyomásviszonyainak ellenõrzésére.
- A légtelenítõ szelep kézi és automatikus mûködésû kivitelben kerül forgalomba. Elhelyezési szabályaira a légtelenítésre vonatkozó általános szabályok vonatkoznak.

A szûrõ, iszapfogó: a fûtési rendszer mechanikai szennyezõdéseinek felfogására alkalmasak, szûréssel, ill. ülepítéssel vonják ki a fûtõvízbõl a szilárd részecskéket. Általában a visszatérõ vezetékszakaszba építik be.

A töltõ-ürítõ csap: a fûtési rendszer tápvízzel történõ feltöltésére és esetleges leürítésére használják. A rendszer legalsó pontján célszerû elhelyezni, hogy a teljes rendszer víztérfogat leürülhessen.

A biztonsági berendezések feladata a hõtermelõ (kazán) és a fûtési rendszer biztosítása. Az üzembiztonság érdekében egy alapszabályt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a biztonsági berendezés és a biztosított berendezés, ill. rendszer közé elzárószerelvényt beépíteni tilos! A biztonsági szelep a rendszerben, a normál üzemi nyomás feletti nyomás kialakulása esetén a túlnyomás levezetésére szolgál.

f369ts

 

Elérhetőségeink

elérhetőségünkSzerelvénybolt

1107 Budapest
Bihari út 16
Tel:      06 1 261-4958
Mobil: 06 20 261-2222
Fax:     06 1 431-0250
Web: www.pftrading.hu
Email: pftrading@pftrading.hu

szénmonoxid érzékelő

sznmonoxid_rzkel337

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

  • 1. Telepítsen CO riasztót
  • 2. Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
  • 3. Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

Hybrid kazán

HYBRID KAZÁN

levegős hőszivattyú és

kondenzációs gáz kazán

EGYBEN !!!