Szerelvényboltunk választéka

víz   

Fürdőkád

Csaptelep

Mosogató

Zuhanytálca és kabin

Kerámia szaniter

Fürdőszobabútor

Szaniter tartozékok

Zuhany garnitúrák

Melegvíz tároló

Zuhanyfolyóka

Vízkezelés

Fűtés   

Gáz kazán

Hybrid kazán

Szilárdtüzelésű kazán

Elektromos kazán

Radiátor 

Klíma és légtechnika

Napkollektor - hőszivattyú 

Napkollektor,hőszivattyú

Porszívó  

Központi porszívó

akciók

megtakarts3

Partnerek - gyártók

gyartok-partnerek

Ral színskála

ral-színskála

Állás ajánlatok

Állás ajánlatunk

 

Jótállás - Garancia

Jótállás(garancia) - szavatosság - termékfelelõsség

A címben szereplõ három szó mindegyikre valamilyen kötelezettséget jelent, amelyekkel szerelõ vagy javító szakemberként, vállalkozóként munkánk során naponta találkozunk.  

Ezekre a kötelezettségekre vonatkozó jogszabályoknak legalább közelítõ ismerete nyújt lehetõséget arra, hogy akár önhibánkon kívül, csupán ismereteink hiányossága miatt esetleg bekövetkezõ kellemetlenségeket elkerüljük, illetve azok ellen megfelelõ védelmet tudjunk kialakítani.

A legtöbb tévedés azonban a szavatosság vonatkozásában tapasztalható, ezért elsõként ezzel foglalkozunk, a témát a gyakorló szerelõ szemszögébõl megközelítve.
Számos kollégával beszélgetve úgy tapasztaltam, hogy a szavatosság fogalmát a szakmában többnyire a jótállás (vagy más néven garancia) valamilyen idõbeli kiterjesztésnek tekintik. (Kétségtelen, ebben szerepet játszik egyik-másik gyártó közkézen forgó, helytelenül megfogalmazott garanciajegye is.)

Tudnunk kell, hogy a jótállás, a szavatosság és a termékfelelõsség három - egymást részben idõben átfedõ - önálló törvényben rögzített külön-külön jog, amelynek
jogosultja minden esetben a megbízó vagy vásárló,

kötelezettje pedig lehet

- a gyártó,- az importõr
- a kereskedõ
- installateur szerelõ
- vagy a javító-beüzemelõ is.

A lényeget, illetve a különbséget legjobban talán a szavatosság és a jótállási kötelezettség fogalmának egymás utáni megfogalmazásával érzékeltethetjük:

A szavatossági joggal a Ptk. "hibás teljesítés" címû fejezete alatt található 305-311. §-ai foglalkoznak. A Ptk. 305. §. (2) szerint:

jtlls

"A kötelezett felel (szavatol) azért, hogy a szolgáltatott dologban a teljesítéskor megvannak a törvényben és a szerzõdésben meghatározott tulajdonságok (kellékszavatosság).
"Szavatosság keretében tehát a kötelezett (gyártó, szolgáltató vagy megbízottja) azért felel, hogy a szolgáltatás - esetünkben a gyártott, eladott készülék, elkészült szerelés vagy javítás - teljesítéskor, tehát vásárláskor, átadáskor rendelkezik a törvényes és a szerzõdésben kikötött tulajdonságokkal, (mely tulajdonságokat a jog kellékeknek nevezi).

Ezzel szemben a jótállás az arra kötelezett részérõl a szavatosságnál bizonyos tekintetben fokozottabb felelõsségvállalás.
A jótállásra kötelezett arra vállal kötelezettséget, hogy a (törvényben, illetve garancia-füzetben rögzített) jótállási idõ alatt elõforduló hibákat díjtalanul kijavítja függetlenül attól, hogy a hiba oka teljesítéskor fennállt-e vagy sem. (Természetesen a kizáró okok: szakszerûtlen szerelés, elõírásoknak nem megfelelõ üzemeltetés stb. - kezelési utasításban, illetve garancia-jegyben rögzítettek szerint - figyelembevételével!)
Egy jótállási idõ lejárta után meghibásodó alkatrész cseréje, illetve az ezzel kapcsolatos javítás nem tartozik a szavatosság körébe; kivéve, ha bizonyítható, hogy a kérdéses alkatrész már teljesítéskor (vásárláskor) is hibás volt.

A jótállás ideje épületgépészeti berendezések esetében általában 24 hónap,
a szavatosságé 3 év.

Igen lényeges, hogy a szavatosság nemcsak termékekre, hanem a szerelésre és a szolgáltatásra is vonatkozó kötelezettség. Tehát mind szerelési, mind javító beüzemelõ tevékenységünkért a Ptk. jelzett részei szerinti szavatossági felelõsséggel tartozunk.

Jelen írás keretében teljességre nem törekedhettünk, csupán a szavatosság - mint szerelõ-szolgáltató vállalkozót terhelõ kötelezettség - néhány lényeges elemére kívántuk felhívni a figyelmet.



 
 

Elérhetőségeink

elérhetőségünkSzerelvénybolt

1107 Budapest
Bihari út 16
Tel:      06 1 261-4958
Mobil: 06 20 261-2222
Fax:     06 1 431-0250
Web: www.pftrading.hu
Email: pftrading@pftrading.hu

szénmonoxid érzékelő

sznmonoxid_rzkel337

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

  • 1. Telepítsen CO riasztót
  • 2. Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
  • 3. Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

Hybrid kazán

HYBRID KAZÁN

levegős hőszivattyú és

kondenzációs gáz kazán

EGYBEN !!!